Elsősegély, minden esetre a legjobb!

Termékek
Az i betűre kattintva Termékcsoportról olvashat bővebb információt


6. AED Defibrillátorok, újraélesztés


Miért fontos, hogy egyre több helyen legyen elérhető AED defibrillátor?

Az AED defibrillátor egy olyan akkumulátorral működő eszköz, amely segítségével nem hozzá értő emberek is életet menthetnek, amennyiben Hirtelen Szívmegállás történik környezetükben. A készülék utasítási alapján, felhelyezve az elektródákat, a készülék sokk leadásával segít a betegen. Jelenleg az ilyen eseteknél ez az egyetlen terápia.

 

A hirtelen szívmegállás (SCA) bárkivel, bárhol, bármikor megtörténhet. Amikor valaki összeomlik az SCA miatt, az azonnali defibrilláció és a kardiopulmonáris újraélesztés (CPR) elengedhetetlen a gyógyulás esélyéhez. Az azonnali kezelés kritikus az SCA áldozatai számára, mivel a túlélési esélyek percenként 10% -kal csökkennek defibrilláció nélkül.

Az EU és az amerikai standardek szerint is fontos, hogy a defibrillálást a lehető leghamarabb, lehetőleg az első 3-5 percen belül elkezdődjen. A szakemberek még a leggyorsabb sürgősségi orvosi ellátórendszer esetén sem tudják időben elérni az áldozatot, ezért szükséges, hogy egyre több helyen legyen, bárki által könnyen használható defibrillátor.

 

Szomorú statisztika, hogy az USA-ban évente 450.000 az Európai Unióban 350.000! ember hal meg hirtelen szívhalál következtében. Ez pontosan annyi, mintha mindennap lezuhanna egy Jumbo jet. A hazai szív és érrendszeri halálozási adatokat tekintve, -arányaiban- Magyarországon még rosszabb a helyzet. (Hazánkban kb. 25000-30000 ember hal meg évente hirtelen szívhalál következtében.) Ezen halálesetek többségét ventricular tachyarrythmia okozza.

 

A tachyarrythmia során a szív elektromos rendszere összeomlik és megszűnik koordinálni a szív mozgását. A szív nem pumpálja a vért és az oxigén nem jut el a szívbe és az agyba. A beteg elveszti öntudatát, és ha nem áll vissza a szív működése perceken belül, akkor a beteg meghal.

 

A hirtelen halál túlélési rátája kórházon kívül 1%, (defibrillátor használata nélkül), míg kórházban 15%!

 

Fontos tudni, hogy a tachyarrythmia létrejötte nem függ az illető életkorától, edzettségi állapotától vagy nemétől. Gyakorlatilag bárhol, bárkivel megtörténhet.

 

Világszerte általánosan elfogadott stratégia, hogy fejlesszenek és helyezzenek ki olyan kisméretű minimális elsősegély ismeretekkel is használható AED automata, félautomata defibrillátorokat olyan helyszínekre, ahol sok ember fordul meg.

 

Ezt a logikát követve hazánkban is megkezdődött a készülékek kihelyezése forgalmasabb tömegközlekedési csomópontokon áruházakban nagyobb létszámú munkahelyeken.


Defibrillátor a munkahelyeken
 

 • Kihelyezésük és használatuk jelentősen csökkenti a szív eredetű halálozást.
 • Ismerve a hazai halálozási statisztikákat, kihelyezésük minden munkahelyen indokolt. A munkahelyi halálesetek 15%-ért felelős.
 • Munkahelyi defibrillátor különösen fontos ott ahol:
  • A munkavállalók létszáma meghaladja az 50 főt.
  • Jelentős létszámú vendég/vásárló fordul meg.
  • Nagy közlekedési csomópontokban.
  • Munkavállalók között nagyobb arányban fordulnak elő 50 év felettiek.
  • Fennáll az áramütés lehetősége.


A túlélési lánc lépései:
A Hirtelen Szívmegállás elleni sikeres védekezésnek fontos eszköze a hatékony Túlélési lánc kialakítása, melynek minden eleme egyformán fontos. Fokuszáljunk ezek meglétére!

 1. Korai felismerés
 2. Korai újraélesztés
 3. Korai defibrállás
 4. Korai utókezelés

 

 

Kevesebb...

Tovább olvasom

További kategóriák a csoporton belül

6.1. CardiAid defibrillátorok
Tovább a termékekhez...
6.2. Cardiac Science defibrillátorok
Tovább a termékekhez...
6.3. Defibrillátor felülvizsgálat
Tovább a termékekhez...


Kérje cégére szabott ajánlatunkat a teljes elsősegély rendszer megtervezésére.
Előre elkészített kérdőívünk segítségével néhány perc alatt megadhatja az alapinformációkat, amelyek szükségesek az ajánlat elkészítéséhez vagy keressen minket telefonon.

Kérje ajánlatunkatCopyright © Celerus Bt., 2021
A honlap eredeti tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, hang, video, animáció stb.) csak a Celerus Bt. előzetes, írásbeli engedélyével használható fel. A Celerus Bt. engedélye nélkül az oldalak bármely alkotóeleme (együtt és külön-külön is) online, vagy nyomtatott reprodukálása nyilvános közzététel céljából tilos. Stock fotók forrásai: stock.adobe.com, shutterstock.com, dreamstime.com.

Fel
A böngészési élmény fokozásáért ez a weboldal sütiket (Cookie) használ. További információ.