Elsősegély, minden esetre a legjobb!

Termékek
Az i betűre kattintva Termékcsoportról olvashat bővebb információt


4. Égési elsősegély


Égési sérülések


22 másodpercenként valaki súlyos égési sérülést szenved a világon, amely évente 11 millió égési sérülést jelent, ebből 300 000 halálos végződésű. Ez már elég ahhoz, hogy orvosi/gyógyászati figyelmet összpontosítsunk a problémára. Emellett az égés egyik legfájdalmasabb sérülés forma, amely egy életre eltorzíthatja az áldozatot.

Az égési sérült ellátását alapvetően az égés súlyossága, a sérülés oka, a beteg általános állapota és a segítségnyújtók száma határozza meg.


Az égési sérüléseknek a másodpercek is számítanak, nagyon fontos a sérült mielőbbi ellátása.  A korai hűtéssel (csapvíz, égési gélek) kivonjuk a hőt az sérült felületből, így kimutathatóan csökkentjük az égési sérülés súlyosságát és fájdalmat is csillapítunk.


Az égési sérülések kiváltó okai lehetnek: hőhatás, vegyszeres marás, elektromosság, sugárzás, súrlódás.


Az égési sérülések elsősegély kezelésének két fő elve van: 1– Hűtsük le az égést, hogy korlátozzuk az égési sérülés súlyosságát, 2 - Enyhítsük meg a beteg által érzett fájdalmat a kitett idegvégződések takarásával.


Égési besorolások

Az égési sérüléseket a sérülés mértéke és mélysége szerint osztályozzák. Az égési seb mértékének pontos becslése fontos a kórházi kezelés szükségességének, valamint az áldozat számára szükséges kezdeti és végleges kezelés meghatározása szempontjából.


Elsőfokú égés
Az elsőfokú égési sérülések nedvesek és vörösek, fájdalmasak. Általában nincsenek elsőfokú égésű hólyagok, és gyakran hét napon belül meggyógyulnak. A leégés tipikus elsőfokú égési sérülés. Az elsőfokú égést kisebb égési sérülésként kezelje, kivéve, ha ez a kéz, a láb, az arc, az ágyék, a fenék testrészeket vagy egy nagyobb ízületet érinti, amely sürgősségi orvosi ellátást igényel.


Másodfokú égési sérülések
Ha a második fokú égés átmérője nem haladja meg a 7 cm-t, kezelje kisebb égésként. Ha az égett terület nagyobb, vagy ha az égési sérülés a kézen, a lábon, az arcon, az ágyékon vagy a fenéken, vagy egy nagyobb ízület felett van, kezelje súlyos égési sérülésként, és azonnal forduljon orvoshoz.


Harmadik / negyedik fokú égési sérülések
 A bőr elszenesedett és bőr minden rétegére kiterjed a sérülés, ekkor harmadik vagy negyedik fokú égési sérülésről beszélhetünk. Negyedik fokú égéssel a csont elszenesedik. Ezek az égési sérülések általában nem fájdalmasak, mert az idegvégződések megsemmisültek. Ezek az égési sérülések orvosi ellátást igényelnek, jellemzően bőrátültetés is része a kezelésnek.

 

Kevesebb...

Tovább olvasom

További kategóriák a csoporton belül

4.1. BurnFree égési termékek
Tovább a termékekhez...
4.2. Celerus égési termékek
Tovább a termékekhez...


Kérje cégére szabott ajánlatunkat a teljes elsősegély rendszer megtervezésére.
Előre elkészített kérdőívünk segítségével néhány perc alatt megadhatja az alapinformációkat, amelyek szükségesek az ajánlat elkészítéséhez vagy keressen minket telefonon.

Kérje ajánlatunkatCopyright © Celerus Bt., 2021
A honlap eredeti tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, hang, video, animáció stb.) csak a Celerus Bt. előzetes, írásbeli engedélyével használható fel. A Celerus Bt. engedélye nélkül az oldalak bármely alkotóeleme (együtt és külön-külön is) online, vagy nyomtatott reprodukálása nyilvános közzététel céljából tilos. Stock fotók forrásai: stock.adobe.com, shutterstock.com, dreamstime.com.

Fel
A böngészési élmény fokozásáért ez a weboldal sütiket (Cookie) használ. További információ.