Újraélesztés

Amit mindenkinek tudni kell!
Az újraélesztés elkezdése, végzése mindenkinek kötelessége, aki tisztában van annak menetével és elsőként észleli annak szükségességét. Újraélesztés ne végezzünk olyan betegen, akinek az élettel összeegyeztethetetlen sérülése van vagy gyógyíthatatlan betegség végstádiumában szenved.
A könnyebb megjegyezhetőség kedvéért újraélesztési ABC-ről beszélünk, ezek:

A - Átjárható légutak biztosítása
B - Befújásos lélegeztetés
C - Cirkuláció (keringés) biztosítása

Először azt kell megvizsgálnunk, hogy a légutak átjárhatók-e. Amennyiben igen el kell döntenünk, hogy szükség van-e újraélesztésre, fenn áll-e a légzés és keringés hiánya.

A - Átjárható légutak biztosítása:
Meglévő légzés mellett is lehetséges, hogy a betegnek légúti akadálya van pl.: ételmaradék a szájában, ezért gyorsan ellenőrizzük, hogy a beteg szája üres-e. A nyakon lévő szoros nyakkendőt, sálat oldjuk meg (akasztásos betegnél a kötelet, zsineget). Eszméletlen betegeknél gyakori halálok a nyelv hátracsúszása, ezért kézzel húzzuk előre, ha a hátracsúszását észleljük vagy helyezzünk a beteg szájába a légút biztosítására szolgáló un. Mayo tubust. (Ezt az elsősegélydobozok általában tartalmazzák.)
Ezután ellenőrizzük, hogy van-e légzése a betegnek. A légzés meglétét legbiztosabban a mellkas megfigyelésével tudjuk megállapítani. Az eszméletét vesztett beteg legtöbbször ülő vagy fekvő helyzetben találjuk. Az ülő helyzetben lévő, nem légző beteget helyezzük fekvő helyzetbe. Sikeres újraélesztést fekvő helyzetben lehet végezni. Légzés és keringés nélküli beteget még akkor is fekvő helyzetbe kell helyezni, ha gerincsérült vagy erre van gyanúnk.
A hanyatt fekvő beteg mellé térdeljünk le oly módon, hogy szemünk a mellkasával egy magasságba kerüljön és figyeljük meg, hogy megemelkedik-e a beteg mellkasa. Ez a mozgás nagyon lassú is lehet főleg lehűlt betegeken, ezért szánjunk erre 10-15 másodpercet. Ha nem észleljük a légzés meglétét, akkor kezdjük el a befújásos lélegeztetést.
A légzés után célszerű a keringést is ellenőrizni. Ezt a beteg nyakán vagy a csuklón ellenőrizhetjük 3-4 ujjunkat az ütőerekre helyezve. Szívkompressziót jó szívműködés mellett tilos végezni.

B - Befújásos lélegeztetés:
Külön kell választanunk a csecsemők, kisgyermekek és a felnőtteknél alkalmazott módszert. Csecsemőknél, kisgyermekeknél a méretbeli különbségek miatt az orron és a szájon egyszerre végezzük a befújást. Felnőtteknél orron keresztül végezzük a befújást.
Az újraélesztés során végig figyelnünk kell az átjárható légutakra, tehát ha ebben zavart észlelünk térjünk vissza ennek biztosítására. Gyakran előfordul, hogy a beteg gyomrából ételmaradék kerül a szájba. Ezt ilyenkor el kell távolítani és csak ezután folytatni a befújásokat.
A betegnek a fejét úgy emeljük meg, hogy az állát megemeljük. Ezáltal a gége, légcső egyvonalba kerül, a nyelv elemelkedik a garattól. A beteg homlokára tesszük az egyik kezünket a másikkal pedig az állát úgy tartjuk, hogy a szája csukva legyen. Az orrát "bekapva" a betegnek egyenletesen befújjuk a levegőt a tüdőbe.
A fejünket a mellkas felé fordítva szemünkkel ellenőrizzük, hogy a mellkas leereszkedik-e és fülünkkel ellenőrizzük a levegő kiáramlását. Közben levegőt veszünk és ismételjük a levegő befújását.
2 befújás után kezdjük el a szívkompressziót, ha annak hiányát észleltük (lásd: fentebb).

C - Cirkuláció (keringés) biztosítása
Keringés hiánya esetén a befújásos lélegeztetés mellett szívkompressziót kell alkalmaznunk. Amennyiben egyedül végezzük az újraélesztést, akkor 2 befújás után 15 szívkompressziót végezzünk. Két újraélesztő esetén 1 befújás után 5 szívkompressziót végezzünk.
A szívkompressziót a szegycsontra tett tenyérrel végezzük, a beteg mellé térdelve, kinyújtott könyökkel. A tenyerünket úgy helyezzük a szegycsont fölé, hogy az alul lévő tenyerünk ujjai a beteg felé mutassanak, a felül lévő tenyerünk erre keresztbe. A nyomásokat tempósan, percenként 40-50-et végezzünk. Magunkban számoljunk, vagy 2 elsősegélynyújtó esetén az, aki a szívkompressziót végzi.
Az újraélesztést addig kell végezni, amíg a beteg spontán légzése, keringése helyre nem áll, szakképzett személy megállapítja a halál tényét, illetve amíg azt fizikailag bírjuk (1 újraélesztő 10-15 percnél tovább általában nem bírja az újraélesztést). Ha több elsősegélyre kiképzett személy is van a helyszínen, azok válthatják egymást, amikor az újraélesztést végző személyek kifáradnak.

« vissza

 


1081 Budapest, Kenyérmező u. 8. tel: (+36 1) 299-0643 fax: (+36 1) 299-0644 e-mail: celerus.bt@chello.hu
Copyright ©2005-2007 Celerus Bt. Minden jog fenntartva. A weboldalon szereplő cég-, márka- és termékneveket azok jogtulajdonosai birtokolják.
Kapcsolat | Adatvédelmi nyilatkozat