Működési alapelv

A készülék elektródái speciális vezető és ragasztó anyaggal vannak ellátva, melyek biztosítják a testfelületre való tökéletes illeszkedést, valamint az EKG elkészítéséhez, illetve a shockleadáshoz szükséges elektromos vezetőképességet. Mindkét elektródán egy ábra jelzi a felhelyezés helyét. Az egyik elektródát a csupasz mellkas jobb felső részére, közvetlenül a kulcscsont alá kell helyezni, míg a másikat a csupasz mellkas bal oldalsó részére, a legalsó bal oldali bordákra. Bizonyos esetekben a készülék jelzi, ha az elektródák helytelenül kerültek felhelyezésre, azonban az erős, tapadást biztosító anyag miatt ezek eltávolítása nem mindig egyszerű. Az elektródák nem polarizáltak, így azok polaritását a felhelyezéskor nem kell figyelembe venni.

Fontos tudni, hogy az elektródákat a képzett egészségügyi személyzet távolítja majd el, a laikus ne távolítsa el azokat!

Az elektródák felhelyezését követően a készülék EKG-t készít, ez azonban a félautomata defibrillátor kijelzőjén nem jelenik meg, hisz a laikus amúgy sem tudná értelmezni.

Abban az esetben, ha a készülék kamrafibrillációt érzékelt (azaz a kamra egy speciális elektromos ingervezetési zavarát) schokkolást fog javasolni. A beteg testellenállásának megfelelő erejű (100-360 J) és lefutású elektromos ütés ugyanis egy külső egyidejű repolarizációnak felel meg. Ennek célja, hogy az ütést követő ún. elektromos csendben a szív saját ingerületvezető rendszere aktiválódik és beindul a saját, normál ingerképzés (sinusritmus).

Ennek sikeréhez nagy mennyiségű foszfát szükséges, melynek mennyisége a kamrafibrilláció alatt igen gyorsan fogy, tehát az idő múlásával gyorsan csökken a defibrillálhatóság esélye is.
2022 Tahitótfalu, Villám köz 3. tel: (+36) 26/585-500 fax: (+36) 26/585-501 e-mail: info@celerus.hu
Copyright ©2005-2007 Celerus Bt. Minden jog fenntartva. A weboldalon szereplő cég-, márka- és termékneveket azok jogtulajdonosai birtokolják.
Kapcsolat | Adatvédelmi nyilatkozat