Az újraélesztés lépései

A komplex újraélesztés és a félautomata defibrillátor használata egy négyórás tanfolyam keretében, gyakorlatorientáltan elsajátítható. Az alábbi elméleti összefoglaló nem helyettesíti a tanfolyamot, csupán segítheti azt.

Az alábbi összefoglalóban az ERC (European Resuscitation Council) 2010-es alapelveit követtük.

1. Győződjön meg a saját, a sérült és a jelenlévők biztonságáról!

2. Szólítsa meg, ezzel egy időben vállainál fogva határozottan, de óvatosan rázza meg a sérültet!

3. Ha a sérült nem reagál, kiáltson segítségért!

4. Hajtsa hátra a sérült fejét, fülét helyezze a sérült orrához miközben szemével figyelje a mellkas mozgását. Tíz másodpercig vizsgálja a sérült légzését (szemével látja a mellkas mozgását, fülével hallja, érzi a légáramlást).

Ha légúti akadályra utaló jelet tapasztal, pl. a sérült az étteremben fekszik, kezében villa a fej hátraszegése előtt keressen légúti akadályt!

5. Ha nincs légzése hívjon mentőt a 104-en. Ha időközben érkezett segítség kérje meg, hogy hívjon ő mentőt megkezdett újraélesztéshez, kérdezze meg a mentőktől van-e a közelben félautomata defibrillátor és, ha van hozza ide.

Segítség a 112-es hívószámon is kérhető. A 104-hez hasonlóan ingyenesen hívható. A 112 SIM kártya nélküli és PIN kóddal védett készülékről is hívható.

6. Kezdje meg az újraélesztést! Tenyereit kulcsolja össze, alsó tenyerét helyezze a mellkas középvonalába, a szegycsont alsó harmadára és kezdje el a mellkaskompressziót!

7. A mellkast kb. keresztmetszetének egyharmadáig (felnőtt férfi esetében kb. 4-5 cm) nyomja le, percenként minimum 100-as frekvenciával. Egyszerre 30 lenyomást végezzen!

8. A 30 mellkas-kompressziót 2 befúvás követi. Hajtsa a sérült fejét hátra, fogja be orrnyílásait. Hüvelykujjával fogja meg állát, enyhén nyissa ki a száját, majd ajkait bekapva fújjon be normál légvételnyi levegőt (felnőtt esetében kb. 0,5 liter). Az első befúvást követően fejét fordítsa oldalra, vegyen levegőt, majd végezzen még egy befúvást.

Ha úgy érzi az egyik befúvás nem sikerült ne ismételje azt! A 30:2 ritmustól ne térjen el! Amennyiben nincs gusztusa a sérültet lélegeztetni végezzen csak mellkas-kompressziót.

9. A 30 mellkas-kompressziót és a 2 befúvást felváltva végezze, míg meg nem érkezik a félautomata defibrillátor vagy a mentő, nem rendeződik a sérült keringése, vagy nem fárad ki.

Nézze meg az újraélesztés lépéseit animáción!

 

Nézze meg a csecsemők újraélesztésének lépéseit!2022 Tahitótfalu, Villám köz 3. tel: (+36) 26/585-500 fax: (+36) 26/585-501 e-mail: info@celerus.hu
Copyright ©2005-2007 Celerus Bt. Minden jog fenntartva. A weboldalon szereplő cég-, márka- és termékneveket azok jogtulajdonosai birtokolják.
Kapcsolat | Adatvédelmi nyilatkozat